Bőrproblémák Újpesten és Naphegyen is!

Professzionalitás kívül-belül

Legyen szó aknés, pattanásos vagy mitesszeres bőrről, könnyen zsírosodó vagy éppen száraz, atópiás, ekcémás bőrről – magasan képzett esztétikai bőrgyógyászaink külsőleg és szükség esetén belsőleg is orvosolhatják a problémát.
Hatékony megoldásokat kínálunk rozáceára, májfolt és zavaró anyajegyek eltüntetésére, pikkelysömörre, túlzott, zavaró izzadásra, illetve bármilyen más bőrgyógyászati problémára.

 

Anyajegyszűrés

Akne

Ekcéma

Izzadásgátlás

Pikkelysömör

Rozácea

Szeplők májfoltok
 

Számítógépes anyajegyszűrés

Legyen biztonságban!

Amennyiben sok anyajegy látható a bőrön, vagy már volt daganatos bőrbetegség a családban, feltétlenül fontos az évenkénti anyajegyszűrés.
Az anyajegyek megközelítőleg 80 százalékánál elegendő az úgynevezett dermatoszkópos vizsgálat, hiszen ezen speciális mikroszkóp segítségével egy gyakorlott bőrgyógyász nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen további lépést tenni, vagy csupán jóindulatú pigmentációról van szó.

 

Ugyanakkor a számítógépben tárolt, pigmentált részekről készülő dokumentációnak óriási jelentősége van, hiszen ennek segítségével korlátlan ideig nyomon követhetőek a változások és gyorsan sor kerülhet a szükséges eltávolításra.

 

Mindenképpen forduljon bőrgyógyászhoz, ha az alábbi változásokat tapasztalja:
 

 • Megváltozik az anyajegy színe vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
 • Megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
 • A korábbi mellett új, többitől eltérő anyajegy jelentkezik.
 • Az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
 • Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik. - Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége.
   


Akne

Túl a kamaszkoron még mindig pattanásokkal küzd?
Nem kell beletörődnie!

Kezelni külsőleg és belsőleg is lehet

A pattanásosság nagyon gyakori jelenség, és bár elsősorban kamaszkorban jelentkezik, egyre nagyobb arányban jelentkezik felnőttkorban is. Különösen az arcon lévő aknék lehetnek zavaróak, akár komoly önértékelési gondokat is okozhatnak.
Az akne az esetek döntő többségében valamilyen kezeléssel gyógyítható, bár a gyógyulás többnyire elhúzódó. Jó eredményt lehet elérni külsőleg alkalmazható szerekkel, ezek különböző szárító hatású, faggyútermelést csökkentő, vagy antibiotikum tartalmú ecsetelők, rázófolyadékok, krémek.
Ha belsőleges terápiára is szükség van, három gyógyszercsoport jöhet szóba: antibiotikumok, hormonok és retinoidok. Ezek receptköteles készítmények, csak orvos írhatja fel őket. Az antibiotikumok csökkentik a baktériumok számát, és ezáltal a gyulladásos reakciót. Nem mindegyik antibiotikum alkalmas azonban az akne kezelésére, a hatékony gyógyszer megválasztása, felírása bőrgyógyász szakorvos feladata. A hormonális kezelés főként fogamzásgátló tablettákkal valósulhat meg, súlyosan aknés betegeknél csökkentheti a fokozott faggyútermelést. A megfelelő szerválasztás csakis orvosi feladat lehet.
Különösen jó hatású módszer pattanások, kitágult pórusok, aknés hegek, fokozott faggyútermelés ellen a dermaroller, amivel még fiatalítható is a bőr.  A kezelést követően egyből javul a bőr állaga, a hosszú távú hatás azonban kb. két hónap múlva jelentkezik, amikor beindul a kollagén szintézis. A kezelések során a faggyútermelés csökken, az aknés hegek javulnak, sőt, a korábbi pattanások bebarnult helyei is világosodnak, miközben a ráncok is kisimulnak.
 Ekcéma

Miért törődne bele a viszkető, hámló, sebes bőrbetegségbe?
Orvosi segítséggel megszabadulhat a panaszoktól!

A bőrgyulladás kellemetlenségei

Az atópiás ekcéma veleszületett allergiás hajlam alapján kifejlődő visszatérő és idült lefolyású gyakori betegség, a rendkívül száraz bőr mellett a végtagokon, arcon, fejbőrön viszketéssel járó bőrgyulladás.
Felnőtteknél a tüneteket leggyakrabban kontakt vagy irritatív eredetű ekcéma okozza. Ez esetben a panaszokat valamilyen külső tényező, sokszor a hétköznapok során gyakran használt tárgy, kozmetikum, vegyszer váltja ki. Súlyosabb esetben a közvetlenül érintkező bőrfelületek mellett más testrészen is megjelennek hasonló tünetek.
Atópiás dermatitisz is kialakulhat felnőttkorban, arcon, végtagokon, kézen. Vörös foltok, nedvedző hólyagocskák jelentkeznek, majd a hólyagok felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik. A kikérdezés során általában felfedezhetők olyan korábbi tüneteket, amelyek a hajlamot előre jelezhették, például a nagyon száraz bőr, vagy allergiás tünet, szénanátha. Ez a betegség tehát genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki. A kiváltó okok máig ismeretlenek, kialakulásában az öröklődés mellett feltehetően fontos szerepet játszik a stressz és az étkezés is.

Mit lehet tenni?

A diagnózis első lépése a beteg részletes kikérdezése, amelyet allergia vizsgálat követ, annak meghatározására, hogy a tüneteket élelmiszer, pollen, környezeti anyag, illatszer provokálja-e.  Szükség lehet fogászati, gégészeti, belgyógyászati kivizsgálásra is.
A tünetek általában helyi szteroid készítményekkel kezelhetők. A krémeket kúraszerűen használjuk, a panaszok jelentkezésekor. Az erős hatóanyagú készítmények viszonylag rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást. A tünetek enyhülésekor, úgynevezett immunmoduláló helyi készítményeket (krémeket, kenőcsöket) is alkalmaznak, melyek a hosszabb tünetmentes állapot megőrzését is elősegítik.  Megfelelő körülmények mellett alkalmazott immunmoduláló szerek hosszú távon is biztonságosak, megakadályozzák a gyulladásos folyamatok kialakulását, anélkül, hogy a bőr szerkezetét károsítanák. A terápia fontos része a száraz bőr megóvása, a rendszeres bőrápolás, lipidpótlás biztosítása. Az ekcéma nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével, a gyulladás megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el. 
 Izzadásgátlás

Szeretne megszabadulni a kellemetlenségtől? Visszaszerezné önbizalmát?
Hosszútávú izzadásgátlás Botox kezeléssel!

A kóros izzadás lerombolja az önbizalmat

A verejték alapvetően színtelen, szagtalan, csak akkor válik kellemetlen szagúvá, ha baktériumok szaporodnak el benne, illetve ha olyan táplálékot, gyógyszert fogyasztunk, amelyik a verejtékmirigyeken keresztül választódik ki, ilyen például a fokhagyma, az alkohol, a B- és a C-vitamin. A ruhából kioldott festékek és a szervezetbe bevitt anyagok hatására a színe is megváltozhat.
Hazánkban a lakosság legalább 1 százalékát érinti a kóros izzadás, amely – érthető okok miatt – lelki problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethet. Ráadásul a főként tenyéren, talpon és hónaljban jelentkező izzadást a stressz csak fokozza. A hiperhidrózisnak nevezett jelenség normális hőmérsékletnél jelentkező fokozott verejtékezés az egész testen, vagy csak bizonyos részeken.

Elérhető a tartós megoldás

Elsősorban a hónalj és egyes esetekben a tenyér túlzott izzadásának kezelésére alkalmazható a Botulinum toxin (Botox) injekció alkalmazható. Ez az eljárás akár egy évig tartó hatást is eredményezhet. A Botox kezelés minimális kellemetlenséggel jár, helyi érzéstelenítés nem szükséges. A fokozott izzadás botox kezelése kb. 20 perces beavatkozás. Mellékhatás igen ritkán fordul elő. Az izzadásgátló hatás általában 8-10 hónapig tart, ezután a Botox kezelés biztonságosan megismételhető. A Botox injekció beadása után 3-5 nappal kezd érvényesülni a hatás, két hét alatt alakul ki a kívánt eredmény.

 Pikkelysömör

Roppant kellemetlen, zavaró bőrprobléma?
Találja meg a megfelelő terápiát!


Személyre szabott kezelés

A psoriasis-nak több típusát ismerjük:
 

 • csak bizonyos testrészeken jelentkeznek a tünetek (plakk típus),
 • testszerte vannak problémák (guttált típus),
 • a hajlatokban vörös, hámló területek láthatók (inverz típus),
 • elsősorban a tenyereken és a talpakon nedvező hólyagok jelentkeznek (pustulosus típus),
 • az egész test vörössé, gyulladttá válik (erythrodermiás psoriasis).


Leggyakrabban a plakk típusú psoriasissal lehet találkozni, amikor elsősorban a könyökök, térdek területén jelennek meg vörös alapon viaszfehér, hámló, elszarusodó foltok. Vannak azonban olyan esetek is, amelyek nem eredményeznek ilyen feltűnő bőrtüneteket. Előfordul, hogy a pikkelysömör csak a hajas fejbőrön vagy csak a körmökön jelentkezik, de sajnos sok esetben kifejezett ízületi panaszokkal is járhat.
Maga a betegség a szarutermelő sejtek túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár, és sajnos nem gyógyítható. A kezelések elsősorban a tünetek csökkentését szolgálják, és tünetmentes időszakokat eredményeznek. A kortikoszteroid, szalicilsav, dithranol vagy D-vitamin tartalmú kenőcsök mind alkalmazhatók a terápiában, de kiterjedt esetben jó hatású lehet az UV fototerápia, és új módszerként helyi UVB tartalmú lézeres eljárás is. Súlyosabb esetekben, illetve amennyiben a pikkelysömör a beteg életminőségét jelentősen rontja, szóba jön belsőleges terápia is, mely akár teljes tünetmentességet is eredményezhet éveken keresztül.
 Rozácea

Zavarják az arcán lévő értágulatok? Orvosi segítséggel eltüntethetők!


Az időben elkezdett kezelés segít


A rozácea az arc bőrén, főleg a középső részén megjelenő bőrpír, vagyis tulajdonképpen egy apró pattanásokat és értágulatokat okozó krónikus bőrbetegség, amely főleg a 30-60 év közti nőket érinti. Egyes esetekben a törzsön és a végtagokon is megjelenhet a rezes bőrnek is nevezett betegség, ez azonban ritkább. Oka sajnos jelenleg ismeretlen, bár a családi hajlam és az öröklődés kimutatható. Legveszélyeztetettebbek mégis a változó korba lépett, világos bőrű nők, bár férfiaknál sem ritka jelenség a „borvirágos” orr és orca.
A rozácea gyakran jár kellemetlen melegségérzettel, esetleg enyhe fájdalommal, kezdetben akár csak akkor, ha a hidegről a melegbe érkezünk vagy éppen többet éri arcunkat a nap. Előrehaladott állapotban akár meg is vastagodhat az érintett bőrterület, súlyos esetben az orron kialakulhat vörös, gumószerű megnagyobbodás (rhynophyma). Az idejében megkezdett kezelés segíthet, hiszen ha az orr vagy az áll bőrének nagyfokú megvastagodása, egyenetlensége kialakul, akkor már csak komoly plasztikai műtéttel lehet a tüneteket enyhíteni.


Lézer és rádiófrekvencia


Bár a rozácea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetők. Felületi kezelésként sokszor ír a bőrgyógyász antibiotikum tartalmú krémeket, amelyeket az érintett felületre kell kenni. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek. A már kialakult értágulatokat azonban csak lézeres vagy rádiófrekvenciás kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni az előrehaladott állapotokat. Lézeres kezeléseinket bőrgyógyászaink, rádiófrekvenciás kezeléseinket érsebészünk alkalmazza.
 Szeplők / májfoltok

Szeretné eltüntetni, halványítani a zavaró foltokat?
Válasszon a lehetőségek közül!

Egyszerű, hatékony színkorrekció

Az erős szeplők és a májfoltok erősen zavarhatják megjelenésünket, különösen, ha szem előtt vannak. Ha nagyon zavaróak a kialakult foltok, próbálkozhatunk különféle hámlasztó kezelésekkel, mint otthoni hámlasztó hatású (hidroquinon tartalmú) krémekkel, bőrcsiszolással, kémiai hámlasztással, azonban leghatékonyabban a lézeres illetve villanófényes (IPL) kezelésekkel tudjuk eltüntetni a kellemetlen foltokat. Az ELOS technológia egyesíti a lézer illetve a villanó fény és a rádiófrekvencia hatását, így alacsonyabb dózissal, lényeges mellékhatás nélkül válik lehetővé a pigmentfoltok halványítása. A kezelés alapja, hogy a fény a bőr pigment anyagában, a melaninban szelektíven elnyelődik, annak szerkezetét megbontja, a szétesett anyagrészecskéket pedig a fehérvérsejtek eltakarítják. Természetesen mindehhez több kezelés szükséges, melyeket célszerű az erős napsütéses időszak előtt néhány hónappal elkezdeni. Ilyen módon a színkorrekció, vagyis a foltok halványítása is egyszerűbbé és lényegesen gyorsabbá válik.